Služen pomen i položeno cijeće za žrtve: 82 godine od bitke na Kozari, prisustvovali najviši zvaničnici Srpske i Srbije

Obilježavanje 82 godina od Bitke na Kozari počelo na Mrakovici, gdje je kod Spomen-krsta služen parastos stradalima.

Parastosu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, više ministara u vladama Republike Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Prisustvuju i predstavnici gradova i opština potkozarske regije, udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Drugog svjetskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i građani.

Nakon parastosa, koje je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, položeni su vijenci i cvijeće na Centralni spomenik.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Ovaj važan istorijski događaj zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, piše RTRS.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da se Kozara sa pravom može smatrati jednim od mjesta strašnog stradanja srpskog naroda.Kozara je velika bol srpskog naroda i mora da ostane u kolektivnom srpskom pamćenju – rekao je Dodik novinarima, prenosi Srpskainfo

МРАКОВИЦА, 7. ЈУЛА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик./ФОТО Борислав Здриња/

Danas obilježavamo 82 godine od herojske bitke na Kozari.
Sjećamo se hrabrih boraca i nevinih žrtava koji su se borili i ginuli za slobodu i pravdu.
Njihova žrtva je temelj naše slobode i mira koji danas uživamo.
Neka njihov primjer uvijek bude podsjetnik na važnost borbe za pravedno i bolje društvo.
Vječna slava junacima Kozare! Rekao je predsjednik NPS-a Darko Banjac

“Mjesto koje podsjeća na hrabrost i požrtvovanost naših predaka” Selak prisustvovao obilježavanju 82 godine od bitke na Kozari

Sa posebnim pijetetom sjećamo se svih srpskih žrtava iz Drugog svjetskog rata. Moramo čuvati sjećanje i nacionalni identitet, jer je to temelj naše budućnosti – rekao je Selak.